Klauzula informacyjna dotycząca zasad przetwarzania danych osobowych kandydatów do pracy

Szanowni Państwo,
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w
sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, dalej: „RODO”), informujemy, że:

  1. ADMINISTRATOR DANYCH OSOBOWYCH
    Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Spółka Chochołowskie Termy Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Chochołowie (34-513) Chochołów 400, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Krakowa – Śródmieścia w Krakowie, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000261672, REGON: 120300433, NIP: 7361640322 (dalej: „Spółka” lub „Administrator”).
  2. KONTAKT
    Osobą do kontaktu w sprawach związanych z przetwarzaniem Pani/Pana danych osobowych oraz z wykonywaniem praw wynikających z RODO jest wyznaczony przez Spółkę Inspektor Ochrony Danych (IOD), z którym kontakt możliwy jest pod adresem e-mail: iod@chocholowskietermy.pl bądź w formie listownej na adres: Chochołowskie Termy Sp. z o.o. Chochołów 400, 34-513 Chochołów, z dopiskiem „Inspektor Ochrony Danych” lub „Ochrona danych osobowych”.
  3. ZAKRES, CELE ORAZ PODSTAWA PRAWNA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH
    Dane osobowe kandydatów do pracy w zakresie wskazanym w przepisach prawa pracy Administrator będzie zbierał i przetwarzał w celu przeprowadzenia danego postępowania
    rekrutacyjnego. Podstawą prawną do przetwarzania ww. danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. b) RODO – podstawą przetwarzania jest niezbędność przetwarzania do podjęcia działań na żądanie
    osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy (przed świadczeniem usługi) oraz art. 6 ust. 1 lit. c) RODO – podstawą przetwarzania jest niezbędność wypełnienia obowiązku
    prawnego ciążącego na administratorze (realizacja praw i obowiązków wynikających ze stosunku pracy). Dane niewymagane przepisami prawa, przekazane przez kandydata do pracy w złożonych
    dokumentach rekrutacyjnych (w tym w szczególności dane w postacie wizerunku), Administrator przetwarzał będzie w celu przeprowadzenia danego postępowania rekrutacyjnego na podstawie zgody, za jaką zostanie potraktowane ich przekazanie (art. 6 ust. 1 lit. a) RODO). Dodatkowo dane osobowe kandydatów do pracy mogą być przetwarzane przez Administratora w celu przeprowadzenia przyszłych, kolejnych procesów rekrutacyjnych i naborów pracowników, o ile wyrażona zostanie na to odrębna zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a) RODO). Jeżeli w złożonych dokumentach rekrutacyjnych kandydat do pracy zawrze dane, o których mowa w art. 9 ust. 1 RODO (dane szczególnych kategorii), ich przetwarzanie przez Administratora w celu przeprowadzenia procesu rekrutacyjnego będzie możliwe po uzyskaniu odrębnej zgody (art. 9 ust. 2 lit. a) RODO). Jeżeli nadawca nie zawrze stosownej zgody w złożonych dokumentach, może zostać poproszony o jej udzielenie. Brak zgody jest równoznaczny z brakiem możliwości przetwarzania danych szczególnych kategorii przez Administratora. Jeżeli podstawą prawną przetwarzania danych jest zgoda, osoba jej udzielająca ma prawo do jej wycofania w każdym momencie, przy czym cofnięcie zgody nie ma wpływu na zgodność przetwarzania, którego dokonano na jej podstawie przed cofnięciem tejże zgody.
  4. ODBIORCY DANYCH
    Odbiorcami zebranych danych osobowych będą upoważnieni pracownicy Administratora, podmioty współpracujące z Administratorem i przetwarzające dane osobowe z polecenia Administratora na podstawie upoważnienia do przetwarzania danych osobowych lub podmioty, z którymi Administrator zawarł umowę powierzenia przetwarzania danych osobowych lub inną właściwą regulującą przekazanie danych osobowych, bądź współadministrowanie tymi danymi. W szczególności dotyczy to usług wsparcia informatycznego (w szczególności podmiotów odpowiedzialnych za obsługę systemów
    informatycznych i sprzętu) lub wsparcia prowadzonej przez Administratora działalności (w szczególności podmiotów świadczących usługi prawne lub księgowe, w razie potrzeby usługi marketingowe, przewozowe i inne). Ponadto Administrator zastrzega sobie prawo ujawnienia wybranych informacji dotyczących osoby, której dane dotyczą, właściwym organom bądź osobom trzecim, które zgłoszą żądanie udzielenia takich informacji, opierając się na odpowiedniej podstawie prawnej oraz zgodnie z przepisami obowiązującego prawa, w tym w szczególności organom podatkowym, czy organom wymiaru sprawiedliwości/ścigania, takim jak policja, prokuratura, sądy i organy arbitrażowe, na ich wyraźne i zgodne z prawem żądanie.
  5. PRZEKAZYWANIE DANYCH OSOBOWYCH POZA EOG
    Zebrane dane osobowe nie będą przekazywane poza Unię Europejską lub Europejski Obszar Gospodarczy (EOG), czyli do państw trzecich, a także do organizacji międzynarodowych.
  6. OKRES PRZECHOWYWANIA DANYCH OSOBOWYCH
    Dane osobowe kandydatów do pracy zgromadzone przez Administratora w danym procesie rekrutacyjnym będą przechowywane do zakończenia tego procesu rekrutacji. W przypadku wyrażenia przez kandydata do pracy zgody na wykorzystywanie danych osobowych dla celów przyszłych rekrutacji, Administrator będzie przetwarzał te dane do końca roku kalendarzowego, w którym złożono oświadczenie w sprawie wyrażenia zgody na przetwarzanie przekazanych danych dla celów przyszłych procesów rekrutacyjnych prowadzonych przez Administratora. Po upływie okresu przetwarzania dane są nieodwracalnie usuwane lub nieodwracalnie anonimizowane.
  7. UPRAWNIENIA ZWIĄZANE Z PRZETWARZANIEM DANYCH OSOBOWYCH – PRAWA OSÓB, KTÓRYCH DANE DOTYCZĄ
    Administrator zapewnia, że wszystkim osobom, których dane osobowe są przetwarzane, przysługują odpowiednie prawa wynikające z RODO. W przypadku kandydatów do pracy, ze względu na zakres i podstawę prawną przetwarzanych danych osobowych, prawa te są następujące:
    1) prawo dostępu do danych osobowych, w tym w szczególności prawo do informacji o przetwarzaniu danych osobowych oraz prawo do uzyskania kopii danych;
    2) prawo do sprostowania danych (poprawiania/aktualizacji);
    3) prawo do usunięcia danych (tzw. „prawo do bycia zapomnianym”), z zastrzeżeniem, że prawo to nie ma zastosowania m.in. w zakresie w jakim przetwarzanie jest niezbędne do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń, czy gdy przetwarzanie jest niezbędne do wywiązania się z prawnego obowiązku;
    4) prawo do ograniczenia przetwarzania;
    5) prawo do przenoszenia danych (jeżeli przetwarzanie odbywa się na podstawie zgody lub na podstawie umowy);
    6) prawo wycofania zgody w dowolnym momencie (jeśli dane przetwarzane są na podstawie zgody), z zastrzeżeniem, że wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed wycofaniem;
    7) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych (na adres: Urząd Ochrony Danych Osobowych ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa).
  8. OBOWIĄZEK PODANIA DANYCH
    Podanie przez kandydatów do pracy danych osobowych w zakresie wynikającym z art. 22 1 Kodeksu pracy jest niezbędne, aby uczestniczyć w postępowaniu rekrutacyjnym. Odmowa
    podania ww. danych będzie skutkowała uniemożliwieniem wzięcia udziału w procesie rekrutacji. Podanie innych danych jest dobrowolne i pozostaje bez wpływu na możliwość wzięcia udziału w procesie rekrutacyjnym.
  9. ZAUTOMATYZOWANE PODEJMOWANIE DECYZJI I PROFILOWANIE
    W ramach przetwarzania zebranych danych osobowych nie będą wykorzystywane systemy i metody służące do zautomatyzowanego podejmowania decyzji, w tym profilowania. Jednak samo przetwarzanie danych osobowych może odbywać się w sposób częściowo zautomatyzowany, ponieważ w pewnym stopniu będą one przetwarzane na zasobach komputerowych.